Cykling – stad och landsväg

 

Mora, och i synnerhet Sollerön som ligger strax utanför, är starkt förknippat med cykling. Det är inte för inte som just Sollerön kallas för ”cykelön”. Här arrangeras bland annat det anrika motionsloppet Siljan Runt och den prestigefyllda tävlingen Solleröloppet. Solleröloppet har vid ett flertal tillfällen fått SM-status vilket tydligt visar på den erfarenhet som finns här efter många års arrangerande.


Hela Siljansbygden är ett härligt cykellandskap. Glid sakta genom Mora centrum, njut av utsikten över vattnet och de enklare stadsvägarna eller välj de mindre landsvägarna och utforska bygdens gårdar, fält och sevärdheter på nära håll. När du bor så tillgängligt som hos oss på Mora Parken får du extra goda möjligheter att ta dig direkt ut på de cykelvägar som området erbjuder. 


För att uppleva den klassiska dalaskogen och de blånande bergen rekommenderar vi i stället att ta en mountainbike och cykla längs Vasaloppsarenan eller någon av de andra utmärkta lederna. Läs mer om mountainbikecykling här.


I Moras närhet finns 18 olika cykelvägar att välja mellan och ett populärt cykelstråk är Orsasjön runt, en tur på cirka 40 km. Vill du ha en större utmaning väljer du turen på 160 km runt Siljan där du följer den markerade Siljansleden. För utförlig information gällande alla olika cykelvägarna kan du läsa mer på www.moraoutdoor.se/cykelDessa turer går lika bra att genomföra med en riktig landsvägscykel som med en stadscykel.


För några år sedan startades också Biking Dalarna som ett samarbetsprojekt med syfte att erbjuda besökarna i området högkvalitativa cykelupplevelser. Totalt består nätverket att flera kända destinationer och över 130 mil uppmärkta leder med cross country-, downhill-, leisure- och landsvägscykling. Läs mer här.